aromatycznie z BATATEM






  • 500 g batatów ( słodkich ziemniaków) - obrać, pokroić w dużą kostkę
  • 2 szalotki - pokroić w drobną kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku - pokroić
  • pół pęczka kolendry i natki - posiekać
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta mielonego szafranu
  • 2 cm imbiru - obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Zagotować 1/2 l wody, posolić wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować przez 6 min.
W drugim garnku rozgrzać oliwę, dodać szalotkę oraz szafran i stale mieszając, szklić je na średniej temp przez 2 min. Następnie przełożyć do miseczki. Imbir, sok z cytryny, kolendrę, natkę, szczypiorek, kmin oraz po szczypcie soli i pieprzu dodać do szalotki. Bataty odcedzić, włożyć do marynaty i pozostawić na 15 min do naciągnięcia. Na koniec doprawić solą i pieprzem ( o ile będzie to konieczne)


Bardzo aromatyczna!



 Doskonały dodatek do obiadu!

8 komentarzy :

  1. Swietna! Bataty to wspaniala alternatywa dla ziemniakow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, lekka słodka odmiana :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie!
    Akurat będzie na moje 30 dniowe wegetariańskie wyzwanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak smakowała, ja nią jestem zachwycona :)

      Usuń
  3. piękne zdjęcia.
    nie jadłam batata jeszcze..
    ale wygląda kusząco, że pomimo niewiedzy w kwestii
    smaku tego warzywa, skosztowałabym w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za tak miłe słowa, gorąco polecam :D

      Usuń
  4. Powiem że potrawa wygląda bardzo apetycznie a nigdy nie próbowałam batatów, czy na zwykłych rynkach to znajdę, bo przyznam szczerze nie widziałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinnaś mieć problemów z ich zakupem :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!