Tarta z wisienkami i sherry, słodka rozkosz z nutką alkoholu :)

autor przepisu na tartę Viola








Ciasto francuskie
  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka octu
  • sól

Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między  2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 150 g ciasta, nadmiar można zamrozić.








Tarta
  • 150 g ciasta francuskiego
  • 250 g wiśni, przekroić na pół, usunąć pestki
  • 50 g cukru + do posypania
  • 15 długich biszkoptów - rozkruszyć
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki wytrawnej sherry
  • 50 g migdałów - rozgnieść



Wiśnie wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Domieszać rozkruszone biszkopty, sherry oraz migdały. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Rozłożyć wiśniowy nadzienie, górny brzeg formy posmarować zimną.wodą. Odcięte kawałki ciasta pociąć na wąskie paski i ułożyć na wiśniach tak by powstała kratka. Wierzch posmarować wodą, posypać cukrem i startą skórką z cytryny. Piec 30 minut 220°C (termoobieg 200°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.







Mmmmm ależ była pyszna!!!!



15 komentarzy :

  1. Pięknie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje :-)
    Ja dziś też zabieram się za zrobienie ciasta francuskiego na rogaliki, więc trzymaj kciuki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam, jak tylko zrobisz to daj znać :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, udało się! :-)
      Pozdrawiam serdecznie i gratuluję cudnego bloga! :-)

      Usuń
  2. Moja Droga!
    Wygląda absolutnie fantastycznie. Piękne zdjęcia i tarta, no i przepis na ciasto francuskie, który zabieram ze sobą :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, zabieraj :) Dziękuję za pochwałę :D

      Usuń
  3. Podziwiam za domową produkcję francuskiego ciasta, lubię czasem zapędzić się do kuchni na ładnych parę godzin, ale za produkcję ciasta francuskiego jeszcze się nie brałem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zawsze robię więc i mrożę :)

      Usuń
  4. chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie krępuj się ;)

      Usuń
  5. wow, this looks so good! I love that topping, and cherries and sherry - perfection!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for looking at my recipe and thanks for appreciating my effort :)

      Usuń
  6. Something with ice cream could make my world go round!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. check out http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/07/ciasto-z-makiem-i-sherry-czyli-dogadzam.html :)

      Usuń
  7. Anonimowy3:11:00 PM

    a sherry to do popicia? :)
    Nata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś chce to proszę, choć tu zamysł miałam by do ciasta dodać ;) Dzięki za wyłapanie braku :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!