Ricotta i cukinia na francuskim

autor przepisu Viola





  • ok 160 g ciasta francuskiego PRZEPIS
  • 100 g śmietanki
  • 250 g serka ricotta
  • 200 g serka z chili
  • 5 małych cukinii - pokroić wedle uznania, u mnie w ćwiartki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • forma do tarty śr 24 cm


Przygotować ciasto według tego PRZEPISU lub skorzystać z kupnego. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Dno posypać siemieniem lnianym.


W garnku podgrzać śmietankę, dodać sery i podgrzewać do ich rozpuszczenia. Zestawić, przyprawić pieprzem. Gdy lekko przestygnie domieszać rozkłócone jajka, energicznie mieszając. Serową masę przelać na ciasto, do formy. Na górze ułożyć pokrojoną cukinie.



Piec 30 minut w 200°C  ( termoobieg 180°C )

Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut i zajadać!






You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

13 komentarzy :

  1. No rewelacyjna!I to siemię lniane, super pomysł na przemycenie go troszkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym taką zjadła! Tylko marzy mi się ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie. Lubię ricottę właśnie za taką uniwersalność, można z niej zrobić fantastyczne rzeczy.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie tarty, sama robię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda i bardzo smakowicie :) A co ponadto, urocza kompozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe cudo! Wpraszam się na dużą porcję;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna!
    takiej tarty jeszcze nie miałam u siebie na stole:)
    wygląda mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Violu, jak tak dalej pójdzie będziesz mi musiała zakupić śliniaczek...tak pyszne potrawy tu serwujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale apetycznie wygląda ta tarta :) śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna ta tarta. Zainspirowałaś mnie Violu do wykonania tarty z wędzonym twarogiem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!