Ryż smażony z nerkowcami i krewetkami








Na 2-3 porcje
  • 200 g pełnoziarnistego ryżu
  • 1 duży ząbek czosnku - posiekać
  • 1 cm imbiru - posiekać
  • 2 dymki - pokroić ukośnie (białe i zielone części oddzielnie)
  • 50 g orzechów nerkowca - pokroić i uprażyć na rozgrzanej patelni
  • 80 g kolb młodej kukurydzy - pokroić na 1 cm kawałki 
  • 200 g krewetek królewskich - obranych i ugotowanych
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 duże rozmącone jajko
  • sól, pieprz




Opłukany ryż zalać 1/2 litra wody, osolić i zagotować. Zmniejszyć temp, przykryć i dusić 20 minut, aż zmięknie. Osączyć, wyłożyć na talerz i ostawić, od czasu do czasu spulchniając widelcem.




Na rozgrzany wok wlewać olej arachidowy, wrzucić czosnek, imbir, białe części dymki i smażyć przez chwilkę, ciągle mieszając. Domieszać orzechy, kukurydzę i smażyć 2 minuty, nadal mieszając. Wrzucić krewetki, dodać sherry i smażyć 1 minutę. Polać sosem sojowym i olejem sezamowym, podgrzewać przez 2 minuty, nie przestając mieszać. Wlać jajko i smażyć 1 minutę.  Domieszać ryż, smażyć minutę. Przyprawić pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną, zieloną dymką.








Smacznego życzy!


Viola





Kilka słów od autora:
Orzechowy smak oleju sezamowego wzmaga aromat nerkowców, kolby młodej kukurydzy sprawiają, że potrawa jest smakowicie chrupiąca, zaś soczyste krewetki królewskie to prawdziwy przysmak amatorów owoców morza.